Eiersoufflé

Gek op ei? Probeer deze eiersoufflé eens. Dit is een simpel vegetarisch gerecht uit de Franse keuken dat niet niet alleen heel lekker is als ontbijt of lunch, maar ook prima ’s avonds als hoofdgerecht gegeten kan worden. Serveer er bijvoorbeeld krieltjes en broccoli bij voor een complete maaltijd, of houd het extra simpel en geniet van de eiersoufflé met brood en salade.
Equipment
- Soufflévorm
Ingrediënten
- 50 gram boter (en een klontje voor invetten)
- 50 gram bloem
- 350 milliliter melk
- 4 eieren
- 150 gram geraspte kaas (oud of belegen)
- 2 eetlepels broodkruim (of paneelmeel)
- peper en zout
Instructies
De voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote soufflévorm of vier kleine soufflébakjes in met boter. Bestrooi de bakvorm met wat broodkruim.
- Splits het eiwit en eigeel in aparte kommen
Béchamel maken
- Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat al roerend goed garen.
- Giet de melk er scheutje voor scheutje bij en roer los met een garde. Laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
Soufflé maken
- Roer de geraspte kaas door het mengsel en laat smelten. Voeg de dooiers al roerend toe. Breng op smaak met wat peper en zout. Haal de pan van het vuur.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een vetvrije kom. Spatel luchtig door het mengsel. Schep dit in de soufflévorm of soufflébakjes.
- Bak de soufflé(s) in de oven in circa 20 minuten gaar.
Notities
- Met bovenstaand vegetarisch recept bak je een heel basic eiersoufflé. Mag het van jou wel iets uitgesprokener? Met wat kruiden (zoals bieslook en peterselie) of andere ingrediënten geef je eenvoudig je eigen draai aan dit gerecht. Probeer dit recept bijvoorbeeld eens met tomaatjes, prei of oesterzwammen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!
Lekker, voedzaam en leuk om te maken. Makkie? Voor een beginner als ik niet direct als ik heel eerlijk ben. Maar ik voel me wel een hele kok wanneer ik deze soufflé tot een goed einde gebracht heb.