Flammkuchen

Flammkuchen
De lekkerste flammkuchen eet je natuurlijk in Duitsland of een Oostenrijkse skihut, maar deze zelfgemaakte exemplaren komen daar dicht bij in de buurt. Zelf flammkuchen maken is helemaal niet zo ingewikkeld en voor het basisrecept heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Houd er wel rekening mee dat het deeg een uur moet rijzen, dus bij haast kun je beter vers flammkuchendeeg of een kant-en-klare bodem kopen. Traditioneel gezien is dit trouwens geen vegetarisch gerecht, want vaak wordt er spek gebruikt als een van de toppings. Met een paar kleine aanpassingen en een beetje creativiteit hebben we er echter een lekker vegetarisch recept van gemaakt.
No ratings yet
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd en oventijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Duitse
Gerecht soort Ovengerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Deegmixer

Ingrediënten
  

  • 350 gram bloem (patent- of tarwebloem)
  • 5 gram droge gist
  • 210 milliliter lauwwarm water (+- 22 graden)
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 rode ui
  • 150 gram kerstomaatjes
  • 100 gram geraspte kaas (oude)
  • pesto (optioneel)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

Deeg maken

  • Doe de bloem en de gist elk aan een eigen kant in een kom. Voeg zout toe en giet het lauwwarme water en de olijfolie erbij. Meng tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het mengsel tot een mooi soepel deeg. Dit gaat het makkelijkst en snelst met een staande mixer op een middelhoge stand. Je bent klaar als het deeg elastisch aanvoelt en je er een vliesje van kunt trekken. Het mag een beetje plakken.
  • Leg de bol in een scheutje olie in een kom en dek af met een theedoek of stuk huishoudfolie. Laat ongeveer een uur rijzen tot de deegbol ongeveer twee keer zo groot is.

Flammkuchen maken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Verdeel het deeg in vieren. Rol de bollen zo dun mogelijk uit met deegroller. Strooi wat bloem over de bovenkant van het deeg tegen het plakken.
  • Bestrijk de bodems met crème fraîche. Je kunt de crème fraîche eventueel op smaak brengen met pesto, kruiden of een geperst teentje knoflook.
  • Snijd de ui in ringen en halveer de kerstomaatjes. Verdeel over de crème fraîche. Breng op smaak met peper.
  • Bestrooi de flammkuchen met de kaas en bak in ongeveer 15 minuten lichtbruin en krokant.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept