Maisburgers

Op zoek naar een vegetarisch recept voor op de barbecue? Naast allerlei lekkers als groentepakketjes, tofu spiezen en gepofte aardappels kun je natuurlijk ook gewoon voor een burger gaan. Een plantaardige welteverstaan, bijvoorbeeld gemaakt van mais. Lekker zomers, gezond en makkelijk te maken. Het enige nadeel: zelfgemaakte vegaburgers zijn vaak nogal fragiel. Bij het grillen en keren scheurt er weleens een burger doormidden. Laat de burgers een paar uur stevig worden in de koelkast om de kans daarop te verkleinen. En niet getreurd als er toch iets scheurt, want een maisburger in brokken is gelukkig net zo lekker.
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 1 blikje mais (300 gram)
- 1 teentje knoflook
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- ½ eetlepel komijnpoeder
- ½ eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 100 gram kaas
- 5 eetlepels havermout
- 1 ei
Voor het broodje
- 4 hamburgerbroodjes
- diverse toppings naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de mais uitlekken. Droog de mais in de voorverwarmde oven. Schep een paar keer om.
- Snijd de knoflook, rode ui en rode peper in kleine stukjes. Doe in een kom met de mais, komijn- en paprikapoeder, oregano en kaas. Meng goed door elkaar. Voeg een snufje peper en zout toe.
- Maal zo’n driekwart van het mengsel fijn met een keukenmachine. Voeg het fijne mengsel samen met het overgebleven grove deel.
- Klop het ei los. Voeg een deel van het ei en de havermout toe. Kneed tot een stevig mengsel. Is het mengsel te nat? Voeg dan wat meer havermout toe. Is het juist te droog? Voeg dan wat meer ei toe.
- Kneed vier burgers van het mengsel. Leg de burgers 3 uur in de koelkast.
- Smeer het barbecuerek in met olie. Gril de burgers aan beide kanten bruin. Serveer op een broodje met toppings en saus naar keuze.
Notities
Tips:
Maak er een vegetarisch gerecht met een Mexicaans tintje van door de maisburgers te serveren met een salsa van avocado en paprika. Geen zin in een barbecue? Of is het weer er niet naar? Je kunt deze burgers natuurlijk ook gewoon in een laagje olie in een koekenpan bakken.
Maak er een vegetarisch gerecht met een Mexicaans tintje van door de maisburgers te serveren met een salsa van avocado en paprika. Geen zin in een barbecue? Of is het weer er niet naar? Je kunt deze burgers natuurlijk ook gewoon in een laagje olie in een koekenpan bakken.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!