Melanzane di parmigiana

Gezonde lasagne variant met aubergine

Zin in een Italiaanse klassieker? Ga voor melanzane di parmigiana, een heerlijk vegetarisch gerecht met laagjes aubergine, mozzarella en parmezaan in tomatensaus. Deze ovenschotel is een gezonde variant op lasagne en bovendien kidsproof. Melanzane di parmigiana is geen moeilijk vegetarisch recept, maar kost je iets meer voorbereidingstijd omdat de aubergines eerst moeten uitlekken. Sla deze stap echter niet over, want dan zit je straks met taaie, bittere groente. Niet lekker! Laat in plaats daarvan het zout ’s ochtends of de avond van te voren al in de aubergines intrekken, dan staat je ovenschotel veel sneller op tafel.

Nodig voor vier personen

  • 3 aubergines
  • zout
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • gedroogde oregano
  • 800 gram tomatenblokjes
  • scheutje (balsamico)azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • peper
  • Italiaanse kruiden
  • 2 bollen mozzarella
  • 100 gram Parmezaanse kaas

Aan de slag:
Snijd de aubergines in dunne plakken van +/- 1 centimeter dik. Bestrooi met zout en bedek met een stuk keukenpapier. Laat het zout minstens 30 minuten intrekken tot de aubergines vochtig worden. Dep daarna droog met keukenpapier.

Bereid ondertussen de tomatensaus. Bak de fijngekneden knoflook met een snufje oregano een paar minuten in een scheut olijfolie in een pan. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, suiker en het azijn toe. Laat de saus een kwartier pruttelen op een laag vuur en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden.

Bestrijk de aubergines met olijfolie en bestrooi met wat zout. Gril in een grillpan of -ijzer totdat de aubergine bruine grillstrepen heeft. Roer vervolgens de tomatensaus glad.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en snijd de mozzarella in dunne plakken.

Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg hier een laagje aubergine en een laagje mozzarella op. Herhaal totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje tomatensaus en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Schuif de melanzane di parmigiana 25 – 30 minuten de oven in.

Tips:
Haast? Voer de eerste stap van dit recept dan alvast de ochtend of avond van tevoren uit. Italiaanse nonna’s laten het zout het liefst urenlang of zelfs de hele nacht intrekken, dus dat kun jij ook prima doen!

Bespaar tijd door te kiezen voor kant-en-klare in plaats van zelfgemaakte tomatensaus.

Serveer de melanzane di parmigiana met brood en/of een salade voor een complete maaltijd.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.