Pasta e ceci

Pasta met kikkererwten
Nodig voor vier personen
- 300 gram pasta (het liefst gemengde pasta of grote buizen, zoals rigatoni)
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- paar takjes rozemarijn (of 2 tl gedroogde rozemarijn)
- 200 gram tomatenpuree (of passata)
- 400 gram kikkererwten
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingstijd ongeveer 30 minuten
Aan de slag
Zin in een lekkere pasta? Ook zonder salami, ham en bolognesaus is de Italiaanse keuken om te smullen. Je kunt natuurlijk kiezen voor bechamel of aglio olio, maar het zijn de vele soorten groenten die vegetarisch eten in Italië makkelijk en gevarieerd maken. Zo’n groentevariant is misschien wat saaier dan de pasta’s met romige sauzen die je op vakantie eet, maar ook een stuk gezonder en prima als snelle vegetarische maaltijd voor op een doordeweekse dag. Een goed voorbeeld hiervan: pasta e ceci (kikkererwten).
- Pasta koken
Kook ondertussen de pasta gaar volgens de beschrijving op de verpakking.
- Groentes bakken
Bak het teentje knoflook in een scheutje olie op een laag vuur. Snijd de ui, wortel en selderij klein en bak mee. Hak de rozemarijn fijn en voeg toe. Roer de saus af en toe door.
- Kikkererwten, tomatenpuree en water toevoegen
Laat de kikkererwten uitlekken en voeg deze toe met een snufje peper en zout. Voeg ook de tomatenpuree en een glas water toe. Laat de saus 10 tot 15 minuten pruttelen.
- Pureren
Haal het teentje knoflook uit de saus. Pureer ongeveer een derde tot de helft van de saus met een staafmixer of in een blender.
- Tenslotte
Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Doe ook de puree in de pan en mix goed door elkaar.
Tips
Houd een beetje kookwater van de pasta apart bij het afgieten. Dit kun je toevoegen als het geheel te droog wordt tijdens het mengen van de saus en de pasta.
Wil je afwijken van dit vrij traditionele recept? Dat kan bijvoorbeeld door extra groente toe te voegen, zoals aubergine en courgette.