Pasta pesto

Als je een druk leven hebt en ’s avonds snel aan tafel wilt, is het verleidelijk om naar kant-en-klare sauzen uit potjes te grijpen. Niks mis mee, maar zelfgemaakt is vaak natuurlijk lekkerder en gezonder. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, zeker bij vegetarisch eten. Zelf groene pesto maken is bijvoorbeeld heel makkelijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Serveer over pasta en je hebt snel een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel staan.
Nodig voor vier personen:
300 gram spaghetti
olijfolie
2 teentjes knoflook
30 gram pijnboompitten
30 gram basilicum
30 gram parmezaanse kaas
zout en peper
Aan de slag:
Kook de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Zet ondertussen een droge koekenpan op het vuur en bak hierin de pijnboompitten lichtbruin.
Haal de gewassen basilicumblaadjes van de takjes en snijd de teentjes knoflook in grove stukken.
Maal de pijnboompitten, knoflook en parmezaan fijn in de keukenmachine. Voeg de basilicum en 6 eetlepels olijfolie toe en maal tot pesto. Breng op smaak met peper en zout.
Schep naar smaak een paar eetlepels pesto door de spaghetti.
Tips:
Nog lekkerder én sneller: verse pasta (niet zelfgemaakt natuurlijk, maar verse spaghetti all’uova die je gewoon bij de supermarkt koopt). Deze pasta heeft een kooktijd van slechts een paar minuten, waardoor je nog sneller aan tafel kunt.
Eet de overgebleven pesto de volgende dag op brood of maak er een dressing van door extra olie toe te voegen. Of geniet gewoon nog een keer van een lekkere pasta pesto. In een afgesloten potje met een laagje olie erop kun je de pesto prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.