Plaatpizza met vegetarische toppings
Pizza maken ingewikkeld? Het is maar net hoe moeilijk je het jezelf maakt. Met kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt staat je pizza bijvoorbeeld zo op tafel, al heb je daar natuurlijk geen recept van ons voor nodig. Maar ook een echt zelfgemaakte pizza moet lukken, ook zonder gedoe met een steenoven of speciaal 00-bloem. De plaatpizza uit dit recept is makkelijk te maken en smaakt verrassend goed. Voor het beste resultaat is het wel belangrijk dat je zeker een uur uittrekt om het deeg te laten rijzen. Zo is de pizza straks lekker luchtig en licht verteerbaar.
Nodig voor vier personen:
Pizzabodem:
500 gram patentbloem
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
2 theelepels zeezout
3 eetlepels olijfolie
350 ml lauwwarm water
Tomatensaus:
400 gram gepelde tomaten (1 blikje)
70 gram tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 kleine ui
oregano
tijm
olijfolie
peper en zout
Toppings die je lekker vindt en binnen een vegetarisch gerecht passen, zoals:
mozzarella
geraspte kaas
courgette
paprika
champignons
ui
rucola
pesto
Aan de slag:
Meng de bloem en de gist in een kom. Voeg beetje bij beetje het lauwwarme water toe. Blijf ondertussen goed roeren.
Voeg het zout en de olijfolie toe en meng tot deze zijn opgenomen. Kneed tot een samenhangend deeg.
Bestrooi een werkvlak met een beetje bloem. Kneed het deeg totdat het glad en elastisch is.
Strooi wat bloem over het deeg en bedek met een theekdoek. Laat een uur rijzen op een warme plek.
Bereid ondertussen de tomatensaus. Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare saus gebruiken.
Hak het teentje knoflook fijn en versnipper het uitje. Doe deze samen met de gepelde tomaten, tomatenpuree, tijm, oregano en een snufje peper en zout in een blender of pureer met een mixer.
Giet een scheutje olijfolie in een pan en verhit. Kook hierin de saus. Laat ca. 15 minuten doorkoken op een middelhoog vuur.
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Strooi wat bloem op een werkvlak en rol het gerezen deeg uit tot de pizzabodem ongeveer een halve centimeter dik is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi met wat bloem. Leg hier het uitgerolde deeg op.
Verdeel de tomatensaus dun over het pizzadeeg. Strijk uit met de bolle kant van een lepel.
Verdeel de mozzerella en andere ingrediënten naar smaak over de plaatpizza.
Bak in 15 tot 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Tips:
Dit is een leuk vegetarisch recept om samen met kinderen te bereiden. Grote kans dat zij het leuk vinden om hun eigen stuk pizza te bekleden met hun favoriete toppings.
Voeg tijdens de eerste stap een theelepel suiker toe om het deeg sneller te laten rijzen.