Plaattaart met asperges
Tijdens het relatief korte aspergeseizoen kun je maar beter goed van het witte (of groene) goud genieten. Deze plaattaart met asperges is een snel vegetarisch recept dat je daarbij kan helpen. Lekker voor als je eens iets anders wilt dan de klassieke combinatie van asperges met ei en botersaus. Het maken van deze plaattaart kost je bovendien slechts zo’n 10 minuten. Schuif ‘m daarna de oven in en geniet binnen de kortste keren van een makkelijk en gezond vegetarisch gerecht.
Nodig voor vier personen:
1 rol bladerdeeg
600 gram groene asperges
200 gram doperwten
200 gram crème fraîche
1/2 citroen
1 bol burrata (of mozzarella)
Peper en zout
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
Schil de asperges en snijd de kontjes eraf. Kook ze ongeveer 5 minuten en dep daarna droog.
Pers de halve citroen uit en meng het sap met de crème fraîche. Breng op smaak met wat peper en zout.
Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat. Vouw de randen om tot een opstaand randje en prik gaatjes in het deeg met een vork. Besmeer het bladerdeeg met het mengsel van citroensap en crème fraîche.
Verdeel de asperges en doperwten over het mengsel. Zet de plaattaart voor circa 20 minuten in de oven.
Scheur de burrata in stukken en verdeel over de plaattaart. Serveer met een frisse salade of een soepje.
Tip:
Je kunt deze plaattaart met nog veel meer soorten (groene) groente beleggen, zoals spinazie, veldsla en kiemgroenten naar keuze.