Spanakopita (spinazietaart met feta)

Spanakopita (spinazietaart met feta)

Deze spanakopita, een spinazietaart van filodeeg met feta, is een klassiek vegetarisch gerecht uit de Griekse keuken. Een beetje fragiel, maar vooral ook lekker krokant en vol van smaak. Bovendien is dit hartige taartje makkelijk te bereiden. Zorg er wel voor dat de vocht goed uit de vulling trekt, want anders kun je die krokante bodem wel vergeten.

Nodig voor vier personen:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 600 gram verse spinazie
  • 3 eieren
  • 250 gram feta
  • peper en zout
  • 1 pak filodeeg (225 gram, 10 vellen)
  • handje maanzaad

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en hak het teentje knoflook fijn. Fruit in een laagje olijfolie in een grote pan.

Voeg beetje bij beetje de spinazie toe. Laat al roerbakkend goed slinken. Laat uitlekken in een vergiet en druk het vocht eruit.

Klop de eieren los in een kom. Verkruimel de feta en voeg toe. Klop door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Voeg vervolgens de spinazie toe en roer door het ei-fetamengsel.

Vet een ovenschaal of springvorm in. Bekleed met 1 vel filodeeg en smeer deze volledig in met olijfolie. Leg er een tweede vel op en bestrijk weer met olie. Bekleed de schaal of vorm op deze manier met de helft van de deegvellen. Laat de randen overhangen.

Schep het mengsel van spinazie, ei en feta op het deeg. Vouw het overhangende deeg over de vulling.

Bestrijk de andere helft van de deegvellen met olijfolie. Leg ze op elkaar en bedek hiermee de vulling. Stop de zijkanten in zodat het taartje aan alle kanten dicht is.

Bestrijk de bovenkant met een klein beetje olijfolie en bestrooi met wat maanzaad.

Bak de spanakopita in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven.

Tip:
Lijkt werken met filodeeg je maar lastig? Bedenk je dan dat er eigenlijk maar weinig mis kan gaan. Het geeft bijvoorbeeld niet als de vellen een beetje scheuren. Werk je liever met bladerdeeg? Dat kan ook prima. Dat maakt de spinazietaart misschien iets minder Grieks, maar gelukkig geen minder lekker vegetarisch recept.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.