Teriyaki tempeh
In dit heerlijke recept gaan we aan de slag met tempeh. Deze “sojakoek” zit vol met onder meer vezels, vitamine B, ijzer en calcium en is daarom een uitstekende vleesvervanger. Het enige nadeel: van zichzelf heeft dit vegetarische product een smaak waar niet iedereen even dol op is. In vegetarische recepten met tempeh moet je deze vleesvervanger daarom altijd zelf op smaak brengen, bijvoorbeeld met een marinade. Dit recept voor teriyaki tempeh bewijst dat dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Nodig voor vier personen:
2 eetlepels (sesam)olie
2 teentjes knoflook
1 centimeter verse gember
75 milliliter sojasaus
1 eetlepel rietsuiker
2 theelepels sambal
1 theelepel maïzena
1 plak tempeh (400 gram)
sesamzaadjes
een scheutje olie om in te bakken
Aan de slag:
Pers de teentjes knoflook en rasp het stukje gember. Verhit de sesamolie in een (wok)pan en voeg de knoflook en gember toe.
Doe de sojasaus samen met de rietsuiker en sambal in de pan. Breng zachtjes aan de kook.
Doe een paar druppels water bij de maïzena zodat deze oplost. Voeg toe aan de marinade. Roer tot de saus wat indikt. Haal de marinade van het vuur.
Snijd de plak tempeh in blokjes of reepjes. Verhit een laag olie in een pan (tempeh is droog gebakken een stuk minder lekker!).
Bak de tempeh in 5 tot 7 minuten krokant. Het is klaar zodra deze mooi goudbruin van kleur is. Laat even uitlekken.
Schep de tempeh door de marinade. Bestrooi met wat sesamzaadjes.
Tip:
Op zoek naar serveersuggesties? Maak je vegetarische maaltijd compleet met bijvoorbeeld rijst en paksoi of zoete aardappel en boontjes.