Vegetarische boerenkoolstamppot

Zin in een ouderwets lekkere boerenkoolstamppot? Van deze Hollandse klassieker maak je eenvoudig een vegetarisch gerecht. Dat kan natuurlijk door de rookworst weg te laten of te vervangen door een vegetarisch exemplaar, maar het is verrassender én gezonder om voor extra veel groente te kiezen. Daarom vandaag een simpel maar rijk vegetarisch recept voor boerenkoolstamppot met gebakken champignons en ui.

Nodig voor vier personen:

  • 600 gram verse boerenkool
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 100 milliliter halfvolle melk
  • 30 gram ongezouten boter
  • 2 uien
  • 500 – 600 gram champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje olie
  • snufje peper, zout, nootmuskaat
  • eventueel een eetlepel mosterd

Aan de slag:
Schil en snijd de aardappels. Doe de boerenkool met de aardappels in een pan met weinig water en een snuf zout. Kook in circa 20 minuten gaar.

Voeg de melk en boter toe en stamp tot een stamppot. Voeg eventueel een lepel mosterd toe.

Snijd de uien in ringen en halveer de champignons. Verhit een laagje olie in een pan en pers de teentjes knoflook erboven uit. Bak hierin de uienringen en champignons.

Schep de uienringen en champignons door de stamppot. Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.

Tips:
Uiteraard kun je deze boerenkoolstamppot serveren met een vegetarische rookworst. Ook vegetarische spekjes zijn lekker door dit gerecht.

Heb je de gezonde smaak te pakken? Je kunt nog veel meer soorten groente in deze stamppot kwijt, zoals wortel. Ook lekker én gezond: vervang de pieper door de zoete aardappel.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.