Vegetarische erwtensoep
Wist je dat erwtensoep ook ontzettend lekker kan zijn zonder de traditionele rookworst, speklappen en schouderkarbonades? Zo past dit oer-Hollandse recept opeens prima tussen onze vegetarische recepten. Fijn, want ook als vegetariër heb je waarschijnlijk wel eens zin in een goed bord snert. Snijd er een paar plakken roggebrood of robuust, bruin stokbrood bij en je hebt een verwarmende maaltijd voor op een koude winterdag. Houd er wel rekening mee dat erwtensoep een langzaam recept is. Je kunt deze vegetarische snert daarom misschien het best bereiden op een vrije (weekend)dag.
Nodig voor vier personen:
250 gram spliterwten
1 groentebouillonblokje
1 laurierblaadje
1 ui
1 prei
1 wortel
1 knolselderij
peper en zout
Aan de slag:
Spoel de spliterwten schoon en doe ze in een soeppan met 1,5 liter water. Doe het bouillonblokje erbij en breng aan de kook. Laat 40 minuten tot een uur zachtjes koken tot de erwten goed zacht zijn en (bijna) uit elkaar vallen.
Snijd ondertussen de groenten. Snipper de ui fijn, snijd de prei in fijne ringen en de wortel en knolselderij in kleine blokjes.
Roer de gesneden groenten met het laurierblaadje door de soep. Kook het geheel nog een half uur verder totdat de groenten zacht zijn. Roer af en toe door.
Verwijder het laurierblaadje en pureer (een deel van) de erwtensoep. Je kunt er ook voor kiezen om de soep in plaats daarvan langer te laten pruttelen, maar het kan tot wel anderhalf uur duren voordat de spliterwten volledig uit elkaar vallen.
Breng op smaak met wat peper en eventueel zout en serveer de vegetarische erwtensoep direct uit met roggebrood of grof stokbrood.