Vegetarische prei schotel
Op zoek naar een winters vegetarisch gerecht? Een goed gevulde ovenschotel waar je energie van krijgt is precies wat je nodig hebt op koude dagen. Deze preischotel is daar een goed voorbeeld van. De prei vormt een lekkere combinatie met de aardappel en het krokante laagje van room en kaas maakt de schotel helemaal af. Bovendien is dit een vegetarisch recept waar je slechts een paar ingrediënten voor nodig hebt en staat de schotel al in iets meer dan een half uur op tafel.
Nodig voor vier personen:
4 preien
900 gram voorgekookte aardappelschijfjes
4 takjes tijm
300 gram crème fraîche
150 ml water
half bouillonblokje
100 gram geraspte kaas
olijfolie (om in te bakken)
peper en zout
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in.
Was de preien en snijd in ringen. Verhit een laagje olijfolie in een pan en bak de preiringen totdat ze wat geslonken zijn. Voeg de helft van de blaadjes tijm toe en breng op smaak met een snufje peper en zout.
Verwarm de crème fraîche, het water en het halve bouillonblokje in een steelpannetje. Roer goed door tot een sausje. Breng op smaak met de rest van de tijm en wat peper en zout.
Bedek de ovenschaal met een laagje voorgekookte aardappelschijfjes. Beleg met een laagje prei, dan weer een laagje aardappelschijfjes. Herhaal tot de prei en aardappels op zijn.
Giet de saus over de schotel en bestrooi met een laagje geraspte kaas. Zet in de oven en bak in 20 minuten goudbruin.
Tips:
Je kunt dit basisrecept zelf verder uitbreiden, bijvoorbeeld met champignons en vegetarische spekjes.
Wil je dit recept (extra) kidsproof maken? Pureer de aardappels dan. Breng deze vervolgens op smaak met wat melk, nootmuskaat, peper en zout en roer de (eventueel ook gepureerde) prei erdoorheen.