Vegetarische Shepherd’s Pie

Shepherd’s Pie is een traditioneel Britse ovenschotel waarmee je je even in een Engelse pub waant. Van oorsprong is dit geen vegetarisch recept, want Shepherd’s wijst juist naar het lamsvlees dat normaal gesproken rijkelijk aanwezig is in de pie. Gelukkig is er tegenwoordig vrijwel overal een vegetarische variant op, die ook wel bekend staat als de Gardener’s Pie: een vullend en gezond vegetarisch gerecht boordevol groente.
Nodig voor vier personen:
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram linzen (uit blik)
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 gram wortelen
- 400 gram tuinerwten (uit de diepvries)
- 150 milliliter melk
- 50 gram ongezouten boter
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 kilo kruimige aardappels
- 50 gram paneermeel
- 4 theelepels tijm
- 4 theelepels rozemarijn
- peper en zout
- 2 eetlepels olie
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Schil en halveer de aardappels en kook in 20 minuten gaar in een pan water met zout.
Snipper ondertussen de uien en snijd de teentjes knoflook en de wortelen in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook in een laagje olie op laag vuur. Voeg na een paar minuten de wortelen, linzen en tuinerwten toe. Bak een paar minuten en doe dan ook de tomatenblokjes, tijm en rozemarijn erbij. Meng door elkaar en laat 5 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan.
Breng de melk en boter aan de kook in een pan. Giet de aardappels af en stamp ze met de melk en boter tot een puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schep het groentemengsel in de ingevette ovenschaal en verdeel over de bodem. Bedek met een laag aardappelpuree en bestrooi met paneermeel.
Zet in de oven en bak in circa 20 minuten goudbruin.
Tip:
Ter variatie kun je ook bleekselderij, pastinaak en kikkererwten in deze ovenschotel verwerken.