Witlof tarte tatin

Op zoek naar een simpel vegetarisch recept uit de Franse keuken? Probeer deze witlof tarte tatin eens. Deze hartige variant op het bekende zoete omgekeerde appeltaartje is heel geschikt als avondmaaltijd, bijvoorbeeld met een salade ernaast. Met slechts enkele ingrediënten en een bereidingstijd van een klein half uur (let op: de tarte tatin moet dan nog wel de oven in) zet je een verrassend vegetarisch gerecht op tafel.
Nodig voor vier personen:
- 5 stronken witlof
- 5 plakjes bladerdeeg
- 120 gram geitenkaas (of blauwe kaas)
- 1 eetlepel suiker
- klontje boter
- peper en zout
Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
Maak de witlof schoon en snijd de stronken in de lengte in vieren. Verhit een klontje boter (of wat olie) in een pan en bak de witlof op een laag vuur lichtbruin. Keer de gesneden stronken af en toe voorzichtig om.
Doe kleine stukjes boter (in totaal ongeveer 25 gram) in een taart- of quichevorm met vaste bodem en bestrooi met de suiker. Laat ongeveer 10 minuten smelten en lichtbruin worden in de oven.
Leg de witlof in een kransvorm in de gesmolten boter in de vorm. Bedek ook het midden van de bodem met 1 of 2 stronken.
Snijd de geitenkaas in kleine plakjes en verdeel over de witlof. Besprenkel met wat zout en peper.
Bedek de witlof en geitenkaas met het bladerdeeg. Druk de naden goed aan en stop de randen in de vorm.
Bak in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Keer de tarte tatin voorzichtig om met behulp van een groot bord.